sâmbătă, 4 februarie 2012

Fantana arteziana,,,


Fantana arteziana

In fata casei am trei butuci de vie ridicati pe  spalier . Sub ei  am semanat iarba  si cand e cald  stau aici la umbra . Arata ca un mic parculet. M-am gandit ca o fantana arteziana mai lipseste din acest coltisor  verde si racoros. Mi-am facut o schita , am adunat cele necesare si astazi aud susurul apei  din fantana mea.N-am investit mult pentru ca :
 -De la o masina de spalat rufe automata ,defecta, am recuperat electropompa de evacuare a apei din cuva.
- o cadita de baie pentru copii ramasa de la nepotelul meu.
- o tava din tabla de 2 mm. grosime  pe care am puso pe vanita avand rolul de a colecta apa care iese din fantana arteziana .
-am facut o instalatie de apa necesara, o instalatie electrica si dispozitive de imprastierea apei,
 Cu toate acestea am facut o fantana arteziana cu apa recilculabila . La partea de jos a caditei din plastic de 30 de litri, lateral, am montat electropompa, apoi le-am introdus intr-o groapa sapata in pamant astfel incat partea de sus a caditei sa vina la nivelul solului. In dreptul electropompei am sapat un mic camin pentru acces si evacuarea apei din pompa iarna. Peste cadita am pus  tava rotunda cu diametrul de 120 cm. in care am practicat mai multe gauri, doar deasupra caditei.Prin aceste gauri apa se scurge din nou in cadita.
                In aceasta tava am ridicat din pietre de calcar si marmura, adunate din zona, fantana arteziana, dandu-i forma unui trunchi de con inalt de 50 cm. La partea de sus a trunchiului am adus apa de la pompa printr-o teva de polipropilena rondon de 20mm cu coturile necesare, terminandu-de cu o mufa de ½ toli cu filet interior. Aici se pot infileta deferite dispozitive pentru imprastierea apei sub diferite forme.
               Electropompa este legata la current electric printr-un intrerupator, respectand normele de protectie.
               Se toarna 15 litri de apa peste pietre, ea va ajunge in cadita si automat la electropompa. La cuplarea intrerupatorului, apa este recilculata din cadita la fantana, formand acel aspect placut dorit. Pe langa aspect fantana improspateaza si raceste aerul.
              Pentru schimbarea apei se monteaza in mufa un furtun si se porneste electropompa pana este evacuata in totalitate din cadita. Aceasta se face periodic si iarna se goleste toata apa ca sa nu inghete.
              In jurul fantani se pot monta lampi electrice pentru iluminat de diferite culori, dandu-i fantani aspecte placute seara.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu